


Jeroen van Veluw ontwerpt duurzame, bezielde objecten die lang meegaan. Hij wil af van massaproductie en betrekt gebruikers om een persoonlijke band en waardering voor spullen te creëren.
Jeroen van Veluw is gefascineerd door animisme, een overtuiging waarin elk object – levend of niet-levend – als bezield wordt gezien. Dit versterkt de verbondenheid met de omgeving en moedigt een bewuste interactie met objecten aan.
Hij ziet echter dat we tegenwoordig onverantwoord omgaan met spullen; producten worden massaal geproduceerd, snel vervangen en weggegooid. Zijn jeugd in Ghana leerde hem anders: zorg dragen voor elkaar, respect hebben voor elkaars bezittingen en gebruikmaken van lokale makers en materialen.
In Nederland groeit het bewustzijn rondom duurzame producten en tentoonstellingen. Hoewel trends en massaproductie nog altijd dominant zijn, neemt de waardering toe voor kleinschalig, lokaal en ambachtelijk gemaakte objecten die uniek zijn in vorm, kleur en materiaal – en een leven lang meegaan.
Als product- en tentoonstellingsvormgever richt hij zich op duurzame, eenvoudige en functionele ontwerpen die een verhaal vertellen. Hij betrekt graag de eindgebruiker in dit proces, zodat er een persoonlijke band ontstaat met het object. Dit zorgt voor meer waardering en zorg voor de spullen om ons heen.
Zijn missie is om anders te ontwerpen: weg van overproductie en de wegwerpcultuur, terug naar kleinschalige, lokale creatie. Samen met anderen wil hij objecten en tentoonstellingen maken die een ziel hebben, lokaal geproduceerd zijn en een leven lang meegaan.